Duurzame Energie Voorziening Achterweg

Home | In uw woning | Tips

Tips

Lage temperatuur verwarming went zó!

Lage temperatuur verwarming, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming, geeft een comfortabele, gelijkmatige warmte. Wel zijn er specifieke zaken waar u even extra op moet letten, zoals de wat langere reactietijd en de keuze van de juiste vloerbedekking bij vloerverwarming.

Gelijkmatig en geleidelijk

Vloerverwarming wordt nooit echt heet. Daarom kunt u niet ‘even snel’ een paar graden warmer stoken. Sterker, u kunt de verwarming het beste altijd op dezelfde temperatuur laten staan. Dus ook ’s nachts of als u een weekend weg gaat. Gelijkmatig continu verwarmen kost minder energie dan steeds opnieuw opwarmen. Als u voor langere tijd op vakantie gaat, kan de temperatuur wel eventueel wat lager. Hou er dan wel rekening mee dat het bij terugkomst enkele uren kan duren voor uw huis weer op temperatuur is.

Waar u op moet letten bij vloerverwarming

In een huis met vloerverwarming kunt u niet zomaar van alles op de grond leggen. Een sterk isolerend tapijt, zwevend parket of kurk bijvoorbeeld zorgen dat de warmte niet van de vloer tot uw woonruimte kan doordringen. Uw vloer wordt dan wel warm, maar de kamer blijft koud. Laat u daarom altijd goed informeren door de aannemer of verhuurder van uw woning. 

Ons advies is:
 

Type vloerbedekking Geschiktheid in uw woning
Natuursteen Altijd toepasbaar
Tegels (plavuizen) Altijd toepasbaar
Hout, parket De meeste soorten parket zijn toepasbaar. Parket van zacht hout zoals beuken, vuren en berken is niet geschikt voor toepassing met vloerverwarming. Ook parket van lange planken is ongeschikt.
Kurk Niet toepasbaar
Linoleum, marmoleum Altijd toepasbaar
Zeil, laminaat Altijd toepasbaar mits het direct op de vloer wordt gelijmd (dus niet zwevend wordt gelegd).
Tapijt of tapijttegels De meeste soorten laagpolig tapijt zijn toepasbaar. Tapijt met een foamrug of hoogpolig tapijt is echter ongeschikt. Er mag nooit een ondertapijt worden toepast.

Deze tabel is uitsluitend bedoeld ter indicatie. Laat u altijd vooraf goed informeren door de aannemer of verhuurder van uw woning.

Welke vloerbedekking u ook kiest, belangrijk is dat de isolatiewaarde hiervan lager is dan de voorgeschreven waarde van uw verwarmingssysteem in huis. Als u twijfelt over een vloerbedekking, vraag dan uw leverancier van de vloerbedekking naar de isolatiewaarde.