Duurzame Energie Voorziening Achterweg

Home | Energiesysteem | Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Het duurzame energiesysteem van DEVA bestaat uit verschillende elementen, die zich eigenlijk grotendeels buiten de woningen bevinden. De belangrijkste onderdelen zijn de warmtepomp, de ondergrondse opslaglocaties voor warmte/koude en een warmtekrachtcentrale. In uw eigen woning komt verder dus geen bijzondere apparatuur voor de opwekking van de warmte en koeling. Via de leidingen van het distributiesysteem wordt de warmte of koeling gedistribueerd naar de woningen.

Warmte uit de bodem

Het interessante van een warmtepomp is dat je met relatief weinig energie heel veel warmte uit het water kunt halen. Het enige wat je nodig hebt, is steeds nieuw water. Dat hoeft overigens niet echt warm te zijn. Wij gebruiken heel gewoon grondwater van 12˚C. Daar halen we warmte uit, die we gebruiken om het water in onze leidingen op te warmen. Het daardoor gekoelde grondwater pompen we een stuk verderop de grond weer in.

Warme en koude bronnen

De effectiviteit van het systeem is gebaseerd op het opslaan van warmte en koude. Doordat we in de winter het sterk gekoelde water de grond in pompen (85 meter diep, dus daar merkt niemand iets van), ontstaat een soort ‘bel’ met koud grondwater. Dat gebruiken we in de zomer weer om de huizen mee te koelen! Het in huis opgewarmde water gaat terug de grond in aan de warme kant. Klaar voor de verwarming in de volgende winter. Kortom winterkoude wordt opgeslagen voor gebruik in de zomer en zomerwarmte voor gebruik in de winter.

Warm water

De warmtepomp en warmtekrachtcentrale verwarmen het water in de leidingen. Voor de verwarming van uw woning wordt gebruik gemaakt van water met een temperatuur van maximaal 45 ˚C. Ook zorgt het duurzame energiesysteem voor de warmte die nodig is voor uw warmte kraanwater. Via een warmtewisselaar in de aansluitunit wordt koud drinkwater verwarmd. Het opgewarmde water stroomt naar de kranen in keuken of badkamer. Dit gebeurt via een gescheiden systeem, waardoor drinkwater niet in contact komt met water van het warmtenet.

Warm tapwater bereiding

Het energiesysteem zorgt ook voor de warmte die nodig is voor de bereiding van warm tapwater.

Comfort
Standaard levert DEVA een aansluitunit met warmte comfortklasse 4 (CW4 klasse). U heeft hiermee ruim voldoende warm water voor douche, bad en keuken. Wie nog meer comfort wenst, kan kiezen voor een hogere CW-klasse. Bijvoorbeeld indien uw woning beschikt over een tweede badkamer. Of als u op meerdere plaatsen tegelijk warm water wilt gebruiken zonder dat dit invloed heeft op de waterhoeveelheid en de temperatuur. Als u wilt wisselen van CW4-klasse naar een hogere comfortklasse, neem dan contact op met de ontwikkelaar of installateur van uw woning.