Duurzame Energie Voorziening Achterweg

Home | In uw woning

Klimaat in uw woning

Lage temperatuur verwarming

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een centrale verwarming met radiatoren. Als het buiten koud is, pompt de verwarmingsketel water van 80 à 90 graden naar de radiatoren. Die worden heet en verwarmen de lucht in de kamers. De lucht stijgt op en blijft deels tegen het plafond hangen. Om het comfortabel te houden, moet de bewoner daardoor warmer stoken. Dit kost onnodig veel energie. Vandaar dat er steeds vaker wordt gekozen voor lage temperatuur verwarming, afgekort LTV.

Lage temperatuur werkt nét zo goed

In plaats van kleine radiatoren die heel heet worden kun je ook werken met grote oppervlakten en lagere temperaturen, tot circa 45 graden. Hierdoor hoeft u minder hoog te stoken en ervaart u toch hetzelfde of zelfs een beter comfort. En met minder stoken, bespaart u bovendien energie en dus geld. Verwarmen en koelen kan bijvoorbeeld via convectoren, wandpanelen of buizen in de vloer of muren. Hiermee wordt de ruimte net zo goed warm, maar zonder de nadelen van radiatoren met hoge temperaturen.

Warmte en koeling via de vloer

Een prima oplossing voor LTV is bijvoorbeeld vloerverwarming. Vloerverwarming verwarmt de ruimte heel gelijkmatig waardoor het al veel eerder behaaglijk is. Daardoor kunt u de thermostaat wat lager zetten. Dit scheelt voor elke graad Celsius maar liefst 6% stookkosten! Bijkomend voordeel van het duurzame energiesysteem is dat u in de zomer, als het buiten erg warm is, ook koud water door de leidingen kunt laten stromen. Aangenaam koel, zonder last te hebben van het bekende droge ogen-effect. Of het ongemak van geluid en hinderlijke tocht die u vaak wel ervaart met airco's. 

Geen gas meer nodig

In Vaartsche Hoek komt geen aardgasnet. Koken gaat daarom elektrisch. Voor sommigen zal dat even wennen zijn, maar met de moderne technieken (traditionele kookplaat, keramisch koken, halogeen- of inductiekookplaat) is er altijd wel een systeem dat u zal bevallen.